Arrangementet er gjennomført
I webinaret om boreslamshåndtering og arbeidsmiljø oppsummerte vi blant annet kunnskapsstatus, gjennomgikk våre tilsynserfaringer og fikk belyst partenes tanker og syn på utfordringer og forbedringsarbeid.
Arbeidsmiljø knyttet til boreslamshåndtering har vært på agendaen siden diesel ble introdusert som basis for borevæske på Statfjord sent på 80-tallet.
I tillegg til kjemisk eksponering, har støy og vibrasjon fra utstyrsenheter og ergonomi ved drift og vedlikehold av anlegget for behandling av boreslam vært en utfordring.
Omfanget av arbeidsmiljøutfordringer har endret seg gjennom teknologiutvikling, forbedring av utformingsløsninger og operasjonell praksis. Det er likevel grunnlag for å stille spørsmål om utviklingen har vært tilstrekkelig til å redusere risiko til et akseptabelt nivå. Petroleumstilsynets (Ptil) erfaringer er at det fremdeles er betydelig arbeidsmiljøproblematikk knyttet til boreslamshåndtering på innretninger.
Omfanget av arbeidsmiljøutfordringer knyttet til boreslamshåndtering har endret seg gjennom teknologiutvikling, forbedring av utformingsløsninger og operasjonell praksis gjennom årene.
I webinaret oppsummerte Universitetet i Bergen sin studie av utvikling i eksponeringsnivåer for oljetåke og oljedamp i perioden 1998-2020. Studiet baserer seg på kartleggingsrapporter som er innhentet fra næringen i denne perioden. Resultatene viser at eksponering for oljetåke blant boredekksarbeidere var lavere i 2012-2020 enn i 1998-2009, men det var ingen endring for oljedamp. Faktorer som lavere mudflow, baseoljer med lavere viskositet/flyktighet, innelukking av åpne renner og shakere, samt utbedring av ventilasjonsløsninger kan likevel bidra til å redusere eksponeringsnivåene.
Aker BP presenterte sine erfaringer i forbindelse med oppfølging av boreslamshåndtering og arbeidsmiljø knyttet til innleide boreinnretninger. Tema knyttet til anskaffelser og rigginntak, planlegging av brønnoperasjoner og oppfølging i driftsfasen ble berørt. I tillegg ble grunnlag for valg av boreslamssystemer presentert, samt betraktninger rundt boretekniske konsekvenser knyttet til bruk av vannbaserte kontra oljebaserte slamsystemer.
Odfjell presenterte problemstillinger og utfordringer knyttet til håndtering av boreslam og arbeidsmiljø fra et rederperspektiv. I tillegg til eksponeringsmålinger av oljetåke og oljedamp hadde selskapet nylig gjennomført kartlegginger av benzeneksponering i forbindelse med slamhåndtering. Erfaringene så langt hadde vist at benzen kunne være en utfordring knyttet til blant annet trekking av gammel casing, ved grunt vann og ved gjenbruk av boreslam. Kartleggingsresultatene hadde imidlertid indikert moderat til lav eksponeringsrisiko.
- Det var bred enighet blant deltakerne på webinaret om at kunnskapen om benzeneksponering og -risiko ved boreslamshåndtering var mangelfull. Dermed er det viktig at næringen nå samarbeider for å samle mer informasjon og får på plass systemer for å kontrollere eksponering for benzen, der dette er nødvendig, påpeker Morten Lunde, sjefingeniør i Ptil.
Forbedringspotensial som kom fram gjennom presentasjonene og dialog i webinaret:
- Beste praksis bør diskuteres i bransjen.
- Kunnskapen om benzeneksponering og -risiko ved boreslamshåndtering er mangelfull. Også andre helsefarlige komponenter i boreslam kan være nødvendig å kartlegge.
- Ved etablering av nye tiltak bør det gjennomføres systematiske risikovurderinger og eksponeringsmålinger for å undersøke i hvilken grad tiltakene bidrar til å redusere eksponering.
Webinaret var en oppfølging av ekspertwebinarene vi arrangerte våren 2021, hvor arbeidsmiljøutfordringer ved boreslamshåndtering ble belyst. Her ble eksperter fra ulike parter i næringen med tilknytning til boreaktiviteter på sokkelen invitert for å gjennomgå ny kunnskap, diskutere tilstand og etablere et omforent risikobilde. Ekspertwebinarene er oppsummert i artikkelen "Oljebaserte borevæsker - fortsatt en utfordring for arbeidsmiljøet" som du kan lese her. I samme artikkel finnes også lenker til nylige studier innen temaet.