Hensikten med aktiviteten var å føre tilsyn med Petro-Canada Norge AS (Petro-Canada) sine forberedelser til boring av letebrønn 34/4-11 i utvinningstillatelse 375.
Petroleumstilsynet (Ptil) gjennomførte tilsynet i møte med selskapet og representanter for leverandører i PCN’ lokaler 23.9.2009. Selskapet presenterte i møtet sine aktiviteter i forbindelse med forberedelsene til boring av 34/4-11 brønnen med den flyttbare boreinnretningen Songa Delta.
Songa Delta (Kilde: Songa Offshore)
Petro-Canada er nå slått sammen med det kanadiske selskapet Suncor Energy. Selskapet borer sin første brønn høsten 2009 og har en neste brønn planlagt i 2010.
Denne tilsynsaktiviteten er en oppfølging av tidligere aktiviteter rettet mot selskapet Petro-Canada og deres forberedelser til første brønn på norsk kontinentalsokkel.
Mål
Målet med aktiviteten er å verifisere at Petro-Canada har gjennomført de nødvendige forberedelser for ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet i forberedelsene til boring av brønn 34/4-11.
Resultat
Ptil har i dette tilsynet prioritert å vurdere godheten til Petro-Canadas styringssystem i sammenheng med søknad om samtykke for denne aktiviteten. Personellkompetanse og kapasitet i selskapet og hos leverandørene er blant de vesentligste faktorene i forhold til styring av risiko- og beredskapsforhold. Det ble identifisert forhold som berørte følgende punkter:
Det ble i tillegg registrert at erfaringsoverføring og kontinuitet var i henhold til etablert praksis mellom selskapene i forhold til bruken av den flyttbare boreinnretningen Songa Delta.
Det ble uttalt at samarbeidet fungerte som forventet og at det var et ekstra nært samarbeid med de øvrige rettighetshaverne i utvinningstillatelsen fordi brønnen ble ansett å være krevende. I denne forbindelse var det utført modifikasjoner på BOP-systemene på innretningen i forkant av aktivitetene.
Samtidig ble det i HMS-sammenheng påpekt enkelte utfordringer i forhold til vedlikehold av innretningen. I tillegg ble i denne tilsynsaktiviteten lagt vekt på de utfordringene som følger av spesifikke brønndata. Poretrykksprognosen for reservoarseksjonen i denne brønnen er tett opp mot høyt trykk- og høy temperaturforhold med de utfordringer dette medfører for operatør- og leverandørselskap.
Ingen avvik
Ptil har ikke registrert avvik fra regelverket i dette tilsynet.
De ble likevel identifisert flere forbedringspunkter. Disse omfatter organisasjon og kompetanse, beredskap, risikovurdering, høyt trykk- og høy temperaturforhold, operatørsamarbeid, helikoptertjenester og vedlikehold.